Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.09.2021

Deloitte: nová gigafactory přispěje k výraznému zvýšení HDP

Výstavba alespoň jedné gigafactory na českém území povede k zvýšení o několik procent českého HDP. Ukazuje to studie společnosti Deloitte, jež je členem Italsko-české komory.

Podle předpovědi Deloitte výstavba a provoz alespoň jedné gigafactory s výrobní kapacitou alespoň 40 gigawatthodin by přispěly k růstu HDP o 186 miliard korun, což je zhruba 3,6 procenta hrubého domácí produktu. Umístění gigafactory by mělo i výrazný dopad na zaměstnanost. Investice by přímo vytvořila až 6000 pracovních míst a nepřímo dalších 27.000 pracovních míst. Nejlepší podmínky pro umístění výroby baterií pro automobily jsou na severu Čech, kde by investice s vysokou technologickou hodnotou mohla posílit místní ekonomiku.

“Mít svou továrnu na baterie, a to nejméně jednu, je pro Česko logický a strategický krok, protože naše ekonomika je silně závislá na automobilovém průmyslu,” uvedl vedoucí české pobočky Deloitte Josef Kotrba. Podle něj ale vláda musí jednat rychle, aby dokončila investice. V létě kabinet podepsal memorandum s energetickou společností ČEZ na výstavbu gigafactory. Do projektu ale vláda hledá strategického průmyslového partnera, který by přinesl know-how. Nejčastěji se mluví o skupině VolksWagen nebo o jihokorejské společnosti LG.

Zdroj: https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/energy-and-resources/articles/proc-by-cesko-melo-mit-svou-gigafactory.html

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…