Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.01.2017

Deloitte zmapovala situaci platů v Evropě

Česká republika patří mezi evropské země, kde zaměstnanci dostávají nejvíce peněz ze své hrubé mzdy. Ukazuje to studie Eu Salary Survey vypracovaná agenturou Deloitte.

Podle této studie je Česká republika mezi pěti evropskými zeměmi, kde má čistá mzda jeden z nejvyšších podílů na mzdě hrubé. To znamená, že zaměstnancům zůstává nejvíce peněz z hrubé mzdy, do které jsou započítávány i daně a sociální odvody. Výsledky se zlepšují s růstem platu. Podíl čisté mzdy je totiž nejvyšší pro příjmy dosahující 125 tisíc eur ročně, kde je ČR dokonce třetí nejlepší zemí. V nízkých příjmových kategoriích se ale Česká republika propadá do nižší poloviny žebříčku. „Pokud zohledníme životní náklady, můžeme konstatovat, že v ČR se máme dobře: čistý disponibilní příjem zůstává jeden z nejvyšších, společně s Polskem a

Slovenskem. Praha je po Aténách a Varšavě jedním z nejlevnějších měst,“ dodává Lucie Rytířová, manažerka daňového oddělení Deloitte Czech Republic.

Horší výsledky v nižších příjmových kategoriích nejspíše souvisí s vysokou úrovní sociálních odvodů. Podle zprávy jsou totiž sociální odvody v ČR čtvrté nejvyšší v Evropě. Vysoká úroveň odvodu zatěžuje především příjmy pod padesát tisíc eur ročně. Naopak daň z příjmu fyzických osob je spíše příznivým faktorem. Česká republika také vykazuje nízkou minimální mzdu, která je dokonce nižší než v sousedních zemích, a to včetně Polska a Slovenska.

 

Zdroj: https://www2.deloitte.com/

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…