Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.06.2020

Dispenser satelitů SSMS, který vyrobila S.A.B. Aerospace, je připraven k startu do vesmíru

Dispenser satelitů SSMS, který pod vedením Evropské kosmické agentury vyprojektovala italská společnost Avio a vyrobila brněnská společnost S.A.B. Aerospace, jež je členem Italsko-české komory, je připraven pro svůj první let do vesmíru.

Ve středu 10. června byla dokončena integrace nákladu s raketou Vega. Již v polovině května přicestoval z Itálie do kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně tým expertů společnosti Avio, aby přichystal první letošní start rakety Vega. Díky dispenseru SSMS budou vyneseny na dvě různé oběžné dráhy 7 mikrosatelitů a 46 satelitů velikosti CubeSats. Start je naplánován na 18. června na 3 hodiny a 51 minut středoevropského času a bude možné ho sledovat v přímém on-line přenosu.

Původně byl start naplánován na březen, operace ale byly přerušeny kvůli omezením zavedeným v souvislosti epidemií Covid-19. Díky novému dispenseru SSMS budou evropské rakety Vega a Ariane schopné vyhovět rostoucí poptávce po přepravě do vesmíru malých a mikro satelitů a stanou se tak více konkurenceschopné vůči jiným státním a privátním nosičům. Program byl podpořen fondy Evropské komise.

Zdroj: www.arianespace.com

Zdroj fotografie: Arianespace.com

Loading…