Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.07.2022

Do vesmíru odstartovala nová raketa Vega-C převážně vyrobená v Itálii

Do vesmíru ve středu odpoledne odstartovala nová raketa Vega-C, kterou převážně vyrobila italská společnost Avio. Informovala o tom Evropská kosmická agentura (ESA).

Vega-C je modernizovanou verzí již používané rakety Vega. Podle výrobce má nová raketa silnější motory a proto může vynést do vesmíru až o 50 procent více nákladu. Středečním startem začíná nová éra evropské přepravy nákladů do vesmíru, uvedla ESA. Ta do budoucnosti počítá hlavně s Vegou-C a novou raketou Ariane 6.

Hlavním výrobce rakety je italská společnost Avio, do projektu je ale celkově zapojeno 13 členských států ESA, a to včetně České republiky. „S Vegou C je Itálie společně s Francií jedinou evropskou zemí a jedním z mála států na světě s nezávislým vstupem do vesmíru,“ uvedl italský ministr inovací Vittorio Colao.

Podle výrobce může raketa vynést na oběžnou dráhu náklad v hmotnosti až 2,2 tuny. Při prvním startu raketa nesla jeden větší satelit Italské kosmické agentury a dalších šest menších satelitů pro vědecké účely z Itálie, Francie a Slovinska. Družice se podařilo umístit na oběžnou dráhu.

Zdroj a zdroj fotografie: www.esa.int

Loading…