Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.07.2020

Důvěra českých podniků výrazně vzrostla

Indikátor důvěry podniků zaznamenal v červenci výrazný růst. Ukazuje to průzkum Českého statistického úřadu.

Indikátor důvěry podnikatelských subjektů se v červenci zvýšil o více než deset bodů na 84,7 bodů. Nejvyšší růst, a to o bezmála dvacet bodů, zaznamenal průmysl, kde se indikátor zvýšil na 89,8 bodů. „Indikátor důvěry v průmyslu vzrostl v meziměsíčním srovnání nejvíce
od počátku sledování. Podnikatelé v průmyslu očekávají zejména výrazný růst tempa výrobní činnosti v nejbližších třech měsících,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů statistického úřadu. Indikátor důvěry rostl také ve službách, a to o 4,8 bodů na 77 bodů, a ve stavebnictví, a to o 0,6 bodů na 103 bodů. Odvětví obchodu naopak zaznamenalo pokles důvěry na 89,5 bod. V meziročním srovnání je indikátor nižší ve všech odvětvích. Plnou obnovu znemožňuje vývoj poptávky. „Přibližně třetina respondentů ve službách, pětina ve stavebnictví a více než polovina průmyslových podniků se potýká s nedostatečnou poptávkou,” dodává Obst.

Také mezi spotřebiteli důvěra roste. Ve srovnání s červnem indikátor vzrostl o 2,7 bodů na 96 bodů. Mezi spotřebiteli se zvýšilo hodnocení ekonomické situace, ale zhoršilo se hodnocení vlastní finanční situace a hodnocení vývoje nezaměstnanosti. V meziročním srovnání je indikátor stále na nižších hodnotách.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…