Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.10.2021

Economic Lunch Briefing pořádaný komorou se zabýval inflací a růstem

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora uspořádala společně s Holandsko-českou obchodní komorou Economic Lunch Briefing.

“Načasování tohoto setkání nemohlo být lepší, když se nyní firmy potýkají s růstem cen energií, inflací a nedostatkem polovodičů,“ uvedl předseda Italsko-české komory Danilo Manghi. Mezi hosty byl i nizozemský velvyslanec v Praze Daan F. Huisinga a místopředseda Holandsko-české komory Jan-Willem Eykma.

S přehledem údajů a prognóz vystoupil Jakub Seidl, hlavní ekonom České bankovní asociace. „Situace se vyvíjí směrem, který jsme v létě nepředpokládali,“ uvedl Seidl. Vyšší je vůči očekávání inflace, zatímco odhady růstu spíše klesají. Velmi významná je situace v automobilovém průmyslu, na který je navázána desetina českého HDP, kvůli nedostatku polovodičů. Jak poukázal Seidl, situace v odvětví je částečně ovlivněna stavem v některých asijských zemí, jež patří mezi hlavní výrobce čipů.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Pavel Sobíšek poukázal, že tempo růstu se v České republice zatím jeví slabší než v Německu. Podle ekonoma za to mohou tři faktory – silná váha automobilového průmyslu ve struktuře českého hospodářství, chybějící příjmy z příjezdového turismu a situace na trhu práce s nedostatkem pracovní síly.

“Naším cílem je sledovat stabilitu cen,“ uvedl viceguvernér České národní banky Marek Mora. Nedávno vzbudilo pozornost rozhodnutí centrální banky zvýšit úroky o 0,75 procentního bodu. Podle Mory jsou v bankovní radě ČNB dva názorové proudy. Podle toho menšinového je stávající vyšší inflace jen přechodným jevem, na který není třeba odpovědět měnovou politikou. Podle většinového názoru jsou však v ekonomice faktory, které by mohly vést k vyšší inflaci po delší dobu. Jedná se například o situaci na trhu práce a velmi expanzivní fiskální politiku vlády. Viceguvernér Mora pak uvedl, že hlavním cílem centrální banky není změna kurzu koruny, který se zdá stabilní.

“V České republice máme dosti efektivní soukromý sektor a neefektivní veřejný sektor,“ uvedl Pavel Sobíšek s tím, že nová vláda by se měla zaměřit na změny ve fungování státní správy. V debatě pak Seidl i Sobíšek vyjádřili přání, aby se nová vláda zabývala i opatřeními a reformami, jež jdou za rámec jednoho volebního období.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Martin Svozilek

Loading…