Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.03.2021

Elektronická komerce v ČR vzrostla na bezmála 200 miliard korun

Elektronická komerce dosáhla v České republice dalšího rekordu. Ukazuje to zpráva, kterou vypracovala Česká spořitelna, jež je členem Italsko-české komory.

V roce 2020 se objem on-line prodejů zvýšil o více než čtvrtinu na 196 miliard korun. E-shopy tak v loňském roce představovaly zhruba 16 procent celého českého maloobchodu. „Podle Eurostatu nakupuje v České republice na internetu 72 procent obyvatel a řadíme se tak společně s Belgií, Irskem či Finskem do skupiny vyspělejších zemí,“ uvedl Radek Novák, analytik České spořitelny. Za pět let se objem elektronické komerce zdvojnásobil.

Zvyky klientů, jež kupují na internetu, ale probíhají výraznou změnou. Zhruba dvě třetiny z nich nyní používají k nákupu mobilní telefon či tablet. Výrazně se vloni zvýšily prodeje jídla, sportovních potřeb, knih či filmů (ve všech případech přes 40 procent). A Češi začínají také častěji platit kartami. „Nákupy v internetových obchodech, které klienti dokončili platební kartou, vzrostly v uplynulém roce ve srovnání s rokem 2019 o čtvrtinu v letních měsících, a o 60 % v dubnu a 76 % v listopadu, kdy byla tuzemská ekonomika nejvíce uzavřena,“ řekla analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová. Podle údaje banky strmý růst plateb kartami na internetu pokračoval i v prvních měsících letošního roku.

Fonte: www.csas.cz

Fonte fotografia: Pixabay

 

 

 

Loading…