Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.03.2017

ENEA: hladina Jadranského moře se do roku 2100 zvýší o 140 cm

Hladina Středozemního moře se kvůli klimatickým změnám zvýší výrazně rychleji než v minulosti. K tomuto závěru došli vědci u italské agentury na ochranu životního prostředí ENEA.

Vědci publikovali výsledky svého výzkumu na stránkách mezinárodní věděcké revue Quaternary International. Podle výzkumu se hladina Středozemního moře za posledních tisíc let zvýšila o pouhých 30 centimetrů. V příštích sto letech by ale mělo dojít z zásadnímu zvýšení hladiny, a to až o 95 centimetrů. Nejvíce postiženou oblastí by měla být severní část Jadranského moře, kde se má zvýšit hladina až o 140 centimetrů. To by přímo ohrožovalo existenci Benátek a další pobřežních měst v oblasti. „V Itálii je celkově ohroženo zhruba 33 lokalit,“ uvádí Fabrizio Antonioli z agentury Enea. Mezi oblastmi v ohrožení sou také Versilia, pobřeží u měst Katánie či Cagliari.

Podle vědců není pochyby, co za zvýšením hladiny stojí.  „Zrychlení je způsobeno především klimatickými změnami, které se projevují kvůli zvýšení koncentrace CO2 v atmosféře. V posledních čtyřech letech koncentrace dosáhla 400 ppm, což je nejvyšší hodnota za posledních 23 milionů let,“ dodává Fabrizio Antonioli.

 

Zdroj: www.enea.it

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…