Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2017

ESLP zasáhl do systému odškodnění za regulované nájemné

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) znovu zasáhl proti České republice v otázce regulovaného nájemného.

Není to poprvé co se ESLP zabývá problematikou regulovaného nájemného v ČR. Již v roce 2014 soud ve Štrasburku přijal žalobu podanou Občanským sdružením majitelů domů a bytů (OSMD) a uznal, že regulované nájemné bylo zásahem do vlastnických práv pronajimatelů nemovitostí. Ti mimo jiné argumentovali, že příjmy z regulovaného nájemného často nepokrývaly ani náklady na opravu pronajatých nemovitostí. Rozsudkem ze dne 9. února 2017 pak ESLP zasáhl do systému náhrady škod vzniklých majitelům regulovaným nájemným, který připravila Vláda ČR po rozsudku z roku 2014. Podle OSMD, které i tentokrát bitvu před soudem vedlo, totiž náhrady uznávané českými úřady pokrývají jen zlomek ušlých zisků.

ESLP tak určil, že náhrada škod musí pokrýt celý rozdíl mezi regulovaným nájemním a obvyklým tržním nájemným v oblasti, kde se nachází nemovitost. Soud se zabýval třemi pilotními případy majitelů nemovitostí v Praze a Brně a uznal žalujícímu Josefovi Čápskému odškodnění za hmotnou újmu ve výši téměř padesáti tisíc eur, žalující Miroslavě Jeschkeové odškodnění za hmotnou újmu ve výši zhruba 27 tisíc eur a žalujícím Michalovi a Olze Heldenburgovým odškodnění ve výši zhruba čtyř tisíc eur. Josefu Čápskému a Miroslavě Jeshkeové ESLP uznal také odškodnění za morální újmu ve výši tří tisíc eur.

Česká vláda a dotčená ministerstva na rozsudek ještě nereagovaly a není tudíž jasné, jak s nálezem Štrasburského soudu naloží. Vláda by mohla připravit nový systém náhrady škod, ovšem OSMD počítá i s novými soudními spory, do kterých by se mohlo pustit až 80 tisíců majitelů nemovitostí, kterých se regulované nájemné do roku 2012, kdy institut právně zanikl, dotklo. V takovém případě by odškodnění musely vyměřovat dle pravidel nálezu ESLP samy soudy.

 

Zdroj: http://www.osmd.cz/

 

Zdroj fotografie: Evropský soud pro lidská práva

Loading…