Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.09.2016

Et Cetera představuje mladé české fotografy

Nadace Eleutheria i nadále pokračuje ve vyhledávání mladých českých umělců a jejich kreativního vyjádření. Po výstavě děl mladých českých umělců v římském muzeu MAXXI pořádá nadace v Praze výstavu děl mladých fotografů žijících v ČR.

Výstava Et Cetera: Fotografie probíhá v městské Galerii 1 v Praze od 15. září do 15. října. Výstava představuje tvorbu osmnácti fotografů, jež byli vybráni mezinárodní porotou mezi čtyřmi stovkami umělců mladších 40 let, kteří se přihlásili do umělecké soutěže vyhlášené nadací Eleutheria. Na výstavě je k vidění tvorba jak málo známých tvůrců tak již mezinárodně uznávaných fotografů. Výstava tak chce poskytnout pohled do tvorby mladých fotografů žijících v ČR  v období po pádu komunistického režimu a obnovené svobody a demokracie.

 Na vernisáži, která proběhla v Galerii 1 ve středu 14. září, vystoupili s krátkými pozdravy italský velvyslanec v Praze Aldo Amati a starosta MČ Prahy 1 Oldřich Lomecký. „Letos je 200. výročí od vzniku první fotografie a proto jsme se rozhodli zasvětit veškerou činnost nadace Eleutheria právě tomuto prostředku umělecké tvorby,“ řekl ve svém proslovu předseda nadace Elutheria Francesco Augusto Razetto. „V prosinci v Italském kulturním institutu v Praze uspořádáme výstavu mladých italských fotografů a v říjnu zahájíme výstavu fotografií kameramana Vittoria Storaro, jenž byl za svou tvorbu oceněn třemi Oscary.“

 Výstava, jejíž tvůrčí kolektiv tvoří Francesco Augusto Razetto a Ottaviano Maria Razetto, je uspořádána pod dohledem kritičky umění Genny di Bert. Na výstavě jsou prezentována díla následujících fotografů a fotografek: Francesco Bencivenga, Jana Ehre, Martin Faltejsek, David Gaberle, Iva Haj, Andrii Konontsev, Kubo Krížo, Alžběta Jungrová, Viktor Mácha, Bet Orten, Honza Sakař, Simona Smrčková, Martin Stranka, Jiří Šebek, Jan Šmíd, Kateřina Trousilová, Karin Zadrick, Nino Zardalishvili. Porota udělila zvláštní uznání fotografce Patricii Aleixo.

 Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Ministerstva kultury, Úřadu městské části Prahy 1, Italského kulturního institutu, FAMU a Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

 

Zdroj fotografie: Nadace Eleutheria

Loading…