Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.06.2019

EU je ochotna zvýšit spolufinancování tratě Turín – Lyon

Evropská komise je ochotna zvýšit spolufinancování nové vysokorychlostní železniční tratě Turín - Lyon z evropských fondů. Informovala o tom koordinátorka středomořského železničního koridoru a bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová.

Dle vyjádření Radičové by se míra spolufinancování z evropské kasy mohla zvýšit ze 40 až na 55 procent. Zvýšení by se ovšem netýkalo celé tratě, ale pouze mezinárodního alpského tunelu a některých navazujících národních tratí. Iveta Radičová také vyzvala Itálii a Francii, aby "pokračovaly v budování trati dle platných smluv".

Zvýšení míry spolufinancování by mohlo částečně udobřit novou italskou vládu, která se k vybudování nové trati staví rezervovaně. Dle poslední ekonomické analýzy italského Ministerstva dopravy je nová trať nevýhodná a příliš drahá. Proti nové trati je především Hnutí 5 hvězd a jeho ministr dopravy Danilo Toninelli. Jakékoliv změny v projektu ale musí Itálie dojednat s Francií: k vybudování nové tratě se obě země zavázaly mezinárodní smlouvou. I z tohoto důvodu společný italsko-francouzský podnik TELT vydal povolení pro zahájení veřejné soutěže na stavební práce na italské straně.

Zdroj: www.askanews.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…