Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.07.2020

Euro je i nadále nejpoužívanější měnou českými exportéry

Euro zůstává nejpoužívanější měnou českými exportéry. Ukazují to údaje obsažené ve Zprávě o mezinárodní roli eura, kterou vydala Evropská centrální banka.

Podle těchto údajů v roce 2019 bylo realizováno v euru 79,4 procent exportu statků a 76,1 procent exportu služeb ze strany českých firem. Co se týče dovozu statků, tak tam podíl eura klesá na 67,7 procent, zatímco u dovozu služeb bezmála osmdesát procent. Rozsáhlé používání eura v zahraničním obchodě je jeden z důsledků silné vazby České republiky na země eurozóny.

Používání eura v České republice ale nemá znaky paralelní měny. Jen 6,7 procent (zhruba 11 miliard eur) vkladů českých domácností a nefinančních podniků je denominováno v euru. Přes devadesát procent vkladů je drženo v české koruně. Domácnosti a podniky ale častěji využívají úvěry v eurech, jež tvoří 13,8 procent všech poskytnutých bankovních úvěrů (17 miliard eur).

Rozsáhle používání eura exportními podniky je jedním z častých argumentů pro vstup ČR do eurozóny. Datum vstupu do eurozóny ale zůstává od roku 2018 neurčeno. Poslední dvě země, jež se rozhodly zahájit vstupní rozhovory, jsou Chorvatsko a Bulharsko. V obou těchto zemích je ale euro užíváno běžně populací: v Chorvatsku představují vklady a úvěry v euru zhruba polovinu všech vkladů a úvěrů, v Bulharsku to pak je zhruba třicet procent.

Zdroj:  www.ecb.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…