Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.07.2018

Evropská komise lehce snížila odhad růstu italského HDP

 

Celková revize směrem dolů odhadů růstu hrubého domácího produktu v Evropské Unii a eurozóně se nevyhnula ani Itálii. Novou prognózu zveřejnila Evropská komise.

Podle Evropské komise italské hospodářství letos vzroste o 1,3 procent (předchozí prognóza +1,5 procent) a v roce 2019 o 1,1 procent (předchozí prognóza +1,2 procent). Růst italského hrubého domácího produktu tak zůstane pod průměrem Evropské Unie, kde se letos očekává růst HDP o 2,1 procent a o dvě procenta v příštím roce.

„Ačkoliv italská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 0,3 procent, což je jen o něco méně než v předchozím čtvrtletí, tak ani jí se nevyhnula celková tendence zpomalovaní růstu zaznamenaná v rozvinutých ekonomikách,“ uvádí Evropská komise. Na zpomalení růstu mají dopad externí faktory, jako nejistota v oblasti světového obchodu či zvyšování cen ropy. Negativně může působit i vývoj a nejistota na domácí politické scéně. Dle předpovědi, hospodářský růst bude tažen především domácími faktory jako spotřeba a, v menší míře, investice. „Vývozy pravděpodobně pozitivně nepřispějí k růstu ekonomiky kvůli postupnému zhodnocování eura a zpomalovaní růstu některých z hlavních italských obchodních partnerů,“ dodává zpráva z Bruselu.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…