Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.07.2019

Evropská komise nebude žádat další korekce italského státního rozpočtu

Evropská komise nezahájí řízení s Itálií kvůli nadměrnému deficitu. Oznámil to místopředseda komise Valdis Dombrovskis a komisař Pierre Moscovici.

Podle komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti je korekce schválená na začátku července italskou vládou dostačující. „Schválený balíček obsahuje novelu státního rozpočtu s korekcí v hodnotě 7,6 miliard eur, a sice 0,42 procent HDP,“ uvedl Moscovici. Většinu korekce tvoří zvýšené příjmy. Italská vláda počítá s vyššími daňovými příjmy v hodnotě 2,9 miliard eur a vyššími nedaňovými příjmy v hodnotě 2,7 miliard eur. Do této poslední kapitoly spadá také mimořádná dividenda vyplacená polostátní bankou CDP či vyšší dividenda státu ze strany Italské centrální banky. Na výdajové straně pak korekce počítá s úsporami v hodnotě 1,5 miliard eur.

Díky schválené novele by tak deficit neměl přesáhnout stanovenou hranici 2,04 procent HDP. Ta přitom byla implementována do rozpočtu při výrazně optimističtějším výhledu vývoje italského hospodářství v roce 2019. Rozhodnutí Evropské komise uvítali jak italská vláda, tak soukromí investoři. Na finančních trzích výrazně klesl rozdíl ve výnosech italských a německých dluhopisů a současně milánská burza zaznamenala včera, ve středu 3. července, růst o dvě procenta.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: Evropská Komise

Loading…