Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.12.2021

Evropská unie udělala klíčový krok pro reformu DPH

Evropská unie udělala klíčový krok pro reformu unijních pravidel v oblasti dani z přidané hodnoty. Nová pravidla schválili v úterý 7. prosince jednomyslně ministři financí členských zemích.

Stávající soubor pravidel začal platit před zhruba 30 lety a Evropská komise připravila první návrh reformy v roce 2018. Nová dohoda je výsledkem dlouhých vyjednávání, zdůraznil evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni. „Členské státy budou mít větší flexibilitu, aby jejich systémy DPH odrážely vnitrostátní politická rozhodnutí a zároveň zajistily soudržnost se společnými evropskými prioritami: zelenou a digitální transformací a samozřejmě ochranou veřejného zdraví,“ popsal obsah reformy Gentiloni. Nová pravidla musí ještě projednat evropský parlament.

Pro členské státy bude v budoucnosti jednodušší uplatňovat sníženou sazbu DPH na zboží a služby, jež chrání veřejné zdraví, prospívají životnímu prostředí či napomáhají digitálnímu přechodu. Platbu DPH budou státy smět prominout u zboží a služeb, jež naplňují základní potřeby. Nebudou smět být ve snížené sazbě naopak zboží a služby, které jsou považované škodlivé pro ekologii. V tomto případě budou mít státy čas do roku 2030 na změnu sazby. Výjimky platné jen v určitých zemích bude možné rozšířit i na zbytek Evropské unie. Komise tím chce zaručit rovnější podmínky na společném trhu.

Zdroj a zdroj fotografie: ec.europa.eu

Loading…