Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.12.2017

Evropský potravinářský průmysl se ohradil proti italskému systému značení původu potravin

Evropská asociace potravinářského průmyslu, FoodDrinkEurope, podala stížnost na Itálii u Evropské komise. Stížnost se týká nového systému značení původu potravinových výrobků.

Nový systém, který vstoupí v platnost v průběhu příštího roku, počítá s tím, že u výrobku z pšenice, rýže a rajčat má být na balu uváděna i země původu zpracované suroviny. Dnes se běžně uvádí jen země, kde surovina byla zpracována. Podle potravinářského průmyslu nový systém narušuje pravidla vnitřního trhu. „Vzhledem k tomu, že nový systém značení původu nebyl notifikován Evropské komisi, tak je sporná jeho slučitelnost s evropským právem“, uvádí zástupci evropského potravinářského průmyslu.

Vůči iniciativě se ohradili italské zemědělské asociace, dle kterých nový systém jen zvýší informovanost spotřebitelů. Velice silně v debatě rezonuje otázka těstovin: Itálie patří k největším dovozcům tvrdé pšenice a část těstovin je v Itálii vyráběna z pšenice zahraničního původu. Italští zemědělci také doufají, že obdobný systém značení původu přijmou i ostatní evropské země. Zástupci průmyslu ale upozorňují, že nový systém značení původu jen zvýší výrobní náklady a nemusí nutně vést k zvýšení kvality potravin.

Zdroj: www.fooddrinkeurope.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…