Export italských potravin a vín dosáhl v roce 2015 svého historického rekordu. Uvádí to jeden z hlavních italských svazů zemědělců, asociace Coldiretti.
Dle projekcí svazu se vývoz italských potravin a vína zvýšil v roce 2015 o 7%. Vývoz tak má dosáhnout rekordní hodnoty 36 miliard eur. Dvě třetiny italského vývozu putuje na trhy členských států Evropské Unie. Díky devalvaci eura však italské potraviny a vína vykázaly dynamický růst i ve Spojeném království a ve Spojených státech, kde se prodeje zvýšily o 15%. Naopak naprostý propad zaznamenal vývoz do Ruska, který se kvůli mezinárodním sankcím snížil o 26%.
V zahraničí bodovaly tradiční potraviny spojené s italskou gastronomií. Vývoz olivového oleje se zvýšil o 10%, vývoz těstovin o 9%, vývoz ovoce a zeleniny o 11%. Růst o 6% vykázal i vývoz vína, který v roce 2015 dosáhl 5,4 miliard eur. Nejúspěšnější italskou potravinou v zahraničí však byl sýr pecorino: jeho prodeje za hranicemi Itálii se zvýšily o 23%.
Zdroj:coldiretti.it
Zdroj fotografie: Pixabay