Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.10.2015

Export malých firem se zvýšil o téměř pět procent

Malé italské firmy si letos našly cestu na zahraniční trhy. Ukazuje to zpráva svazu malých podniků Confartigianato.

Za posledních čtyřech čtvrtletí se export malých firem zvýšil o 4,2% na 113,8 miliard eur, což představuje více než 7% italského hrubého domácího produktu. V prvním pololetí letošního roku pak export malých firem zvýšil o 4,9% na 57,1 miliard eur. Růst táhla hlavní odvětví Made in Italy, jako fashion, food forniture. Export jídla a vína vyrobeného malými firmami se meziročně zvýšil o 6,7%, vývoz nábytku o 5,7% a vývoz oděvů o 3,7%.

Přes 80% vývozu vytváří firmy z pěti italských regionů: čtvrtinu celkového vývozu tvoří malé firmy v Lombardii, následují pak firmy v Benátsku (21,4%), Toskánsku (12,5%), Emilii-Romagne (12,2%) a Piemontu (9%). V evropském srovnání italské malé firmy jsou nejúspěšnější ve Spojených státetch, Hong Kongu, Japonsku, Arabských spojených emirátech a v Jižní Koreji.

Podle předsedy Confartigianato Giorgia Melettiho export byl podpořen mezinárodní odezvou výstavy Expo v Miláně a samozřejmě několika příznivými makroekonomickými údaji jako nízké ceny pohonných hmot či oslabení eura.

 

Zdroj: confartigianato.it

Zdroj fotografie: Confartigianato

Loading…