Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.12.2019

FCA a PSA podepsali dohodu o fúzi

Správní rady koncernů FCA a PSA podepsaly dohodu o fúzi. Pro dokončení operace je nutný i souhlas akcionářů a dohledových institucí nad fungováním trhu.

Díky fúzi vznikne 4. světový výrobce automobilů s 8,7 miliony dodaných vozů ročně, 170 miliardami eur příjmů a 6,6% hrubé marže. Jedním z důvodů fúze je geografická komplementarita trhů, kde oba koncerny působí: 46% příjmů nového koncernu má pocházet z Evropy, kde je silnější PSA, a 43% ze severní Ameriky, kde má hlavní pozici FCA. Dalšími důvody k operaci jsou pak společný vývoj technologií a synergie uvnitř nového koncernu v hodnotě 3,7 miliard eur ročně. Zhruba 40% těchto synergií má tvořit společný vývoj technologií a platforem a dalších 40 procent pak úspory díky vyššímu obratu.

Aby získaly souhlas s projektem fúze, obě skupiny rozdělí mezi akcionáře vysokou extra hodnotu. Skupina FCA vyplatí svým akcionářům mimořádnou dividendu v hodnotě 5,5 miliard eur a skupina PSA rozdělí mezi akcionáře 46% kapitálu své dceřiné společnosti Faurecia. Vedení nového koncernu bude svěřeno Johnovi Elkannovi, který bude zastávat post prezidenta, a Carlosovi Tavaresovi, který bude novým CEO. V jedenácti členné správní radě bude mít lehkou většinu 6:5 skupina PSA. Hlavní akcionáři nového koncernu, a to včetně společnosti Exor rodiny Agnelli, se dohodli na sedmiletém standstill obdobím, kdy se zavázali ani odprodat svůj podíl v kapitálu koncernu ani se nesnažit o jeho výrazné navýšení.

Zdroj: www.fcagroup.com

Zdroj fotografie: FCA

Loading…