Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.08.2017

Fincantieri-STX: rozhodnutí padne v září

Vyjednávání mezi francouzskou a italskou vládou ohledně akvizice francouzské společnosti STX italskou skupinou Fincantiere zůstala po úterní schůzce ministrů financí a hospodářství na mrtvém bodě.

Hlavním důvodem sváru mezi Itálii a Francií je složení kapitálu francouzské společnosti. Italská strana, zastoupená ministry Pier Carlem Padoanem a Carlem Calendou, trvá, aby Fincantieri získala většinu kapitálu společnosti. Francie, kterou v Římě zastupoval ministr Bruno Le Maire, naopak chce rozdělení kapitálu na dvě poloviny. Francouzský stát naopak nemá problém, aby Fincantieri jmenovala předsedu představenstva a generálního ředitele společnosti, čímž by STX prakticky řídila.

„Itálie a Francie i nadále zastávají odlišné pozice, které se nepodařilo přiblížit,“ uvedl po schůzce Ministr Pier Carlo Padoan. Konečné slovo o budoucnosti STX by tak mělo padnout na summitu mezi francouzským prezidentem E. Macronem a italským premiérem P. Gentilonim, který proběhne 27. září v Lyonu. °Do té doby se francouzská vláda zavazuje, že neotevře akciovou strukturu společnosti STX dalším subjektům,“ uvádí se ve společném prohlášení obou stran. Přestože vyjednávání o moc nepokročila, obě strany chovají stále naději, že se dohodnou. „Chceme spolupracovat s Itálií na vytvoření evropského průmyslového lídra v oblasti civilního a vojenského námořnictví,“ dodal ministr Bruno Le Maire.

 

Společné prohlášení tří ministrů po schůzce v Římě: www.mef.gov.it

Zdroj fotografie: MEF

Loading…