Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.03.2020

Focus: Zavřené školy kvůli koronaviru: na jakou podporu mají právo zaměstnanci?

Uzavření škol, které v úterý 10. března rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví, může ztížit situaci mnohým rodinám, a to hlavně v případě, kdy oba rodiče mají zaměstnání. Advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS připravila přehled podpůrných opatření, jež jsou k dispozici osobám v zaměstnaneckém vztahu.

Podle českého zákoníku práce představuje nezajištění péče o dítě ve věku do deseti let tzv. překážku v práci na straně zaměstnance. Rodiče a opatrovníky takového dítěte tak zaměstnavatel musí omluvit z práce. Rodič, který bude zajišťovat péči o dítě, si může zažádat o ošetřovné a čerpat po dobu maximálně devíti dnů v kalendářním roce dávku ve výši 60 procent průměrného denního platu. Po vyčerpání ošetřovného může rodič i nadále zůstat doma s dítětem, ale bez nároku na dávky či plat. Pro žádost o ošetřovné je zapotřebí vyplnit společně se školou formulář České správy sociálního zabezpečení zde.

Pro rodiče dětí do patnácti let zákoník práce předpokládá flexibilnější pracovní dobu. Zaměstnanec tak může zažádat o přeřazení směn či zkrácení pracovní doby. Zaměstnavatel by těmto požadavkům měl vyjít vstříc, pokud tomu nebrání vážné provozní problémy.

Zaměstnavatel a zaměstnanci si mohou sjednat i další způsoby, jak čelit současné situaci. Jedná se například o home-working, upravení pracovní doby či čerpání dovolené.

Co se týče živnostníku, tak OSVČ nemají právo čerpat ošetřovné ani jiné podobné dávky. Změnu svých pracovních závazků tak musí dojednat se svými smluvními stranami. Vláda však zvažuje možnost, že umožní i OSVČ čerpání bezúrokových půjček z programu na pomoc podnikům, který se negativně dotkla krize kolem koronaviru.

Zdroj: Camic, bpv BRAUN PARTNERS

Zdroj fotografie: wikimedia

Loading…