Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.08.2017

Giovanni Sciola směřuje do čela Eunic Česká republika

Ředitel Italského kulturního institutu Giovanni Sciolapřevezme od září předsednictví sítě Eunic, která sdružuje kulturní instituty a kulturní oddělení ambasád evropských zemích působících v ČR.

V současnost je Giovanni Sciola místopředsedou této sítě. „Je zvykem, že po roce místopředseda přebírá předsednický post na následujících dvanáct měsíců. Já tak nastoupím po řediteli Goethe-Institutu, dr. Bertholdovi Frankemu,“ uvádí ředitel Sciola. Rotaci musí ještě oficiálně potvrdit schůze představitelů členských institutů, jež proběhne v září.

Síť Eunic v současnosti sdružuje patnáct institutů a kulturních odděleních ambasád aktivních v Praze a celé České republice. „Italská diplomacie bere sítě Eunic velice vážně a ministerstvo vyzívá ředitele itaských institutů, aby se v síti angažovali na řídících funkcích,“ dodáváGiovanni Sciola. Účast a spolupráce mezi členy se liší dle různých faktorů, a to včetně personálního obsazení daného institutu či kulturního oddělení „Na akci sítě Eunic ale musí spolupracovat alespoň tři nebo pět členů. Existují samozřejmě i akce, kterých se účastní prakticky všichni členové. Jedná se například o Den evropských jazyků,“ dodává podrobnosti Giovanni Sciola.

Hlavní cíle předsednictví Giovanniho Scioly bude posílení spolupráce mezi členy, tak aby se národní úroveň propojila s tou evropskou, a větší spolupráce s českými institucemi. „S centrálou Českých center v Praze například spolupracujeme na Noci literatury,“ uvádí Giovanni Sciola. „Líbily by se mi i společné projekty s Národním muzeem či Národním technickým muzeem. Vedeme také jednání o spolupráci s filmovým festivalem Jeden svět, jež se zaměřuje na lidská práva a ochranu životního prostředí,“ dodává.

Giovanni Sciola zůstane v čele sítě Eunic do září 2018. „Léta, která končí osmičkou, jsou často pro tuto zemi stěžejní,“ říká Sciola. Proto si v příštím roce Česká republika připomene dvě významná výročí: sto let od založení Československa a padesát let od událostí roku 1968. „V Italském institutu pracujeme na výstavě, která bude postavená na fotografiích, na kterých dva italští fotografové zachytily výročí vzniku Československa 1968. Snímky i dnes oživují paradoxní atmosféru oslav nezávislosti jen pár měsíců po Sovětské okupaci,“ prozradil ředitel Sciola, jenž si přeje, aby v příležitosti těchto výročí došlo k silnější spolupráci mezi členy sítě Eunic.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…