Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.03.2024

Globální scénáře a česká ekonomika hlavními tématy Business Lunche s Miroslavem Singerem

Globální scénáře a česká ekonomika byly hlavními tématy Business Lunche s Miroslavem Singerem, Director Institutional Affairs & Chief Economist CEE v Generali CEE Holdingu a bývalým guvernérem České národní banky. Akci uspořádala ve středu 20. března Italsko-česká obchodní a průmyslová komora v pražské restauraci Aromi.

“Žijeme ve světě, který se mění,” zahájil své vystoupení Singer. Na základě údajů za posledních 25 let ukázal hlavní trendy ve světové ekonomice. “Inflace se stabilizuje,” uvedl Singer k současné situaci v Evropě a ve světě. Podle bývalého guvernéra České národní banky je vyloučen návrat do světa nulových sazeb. Vedle toho se logistické a dodavatelské řetězce zkracují, přičemž roste váha oblasti bezpečnosti a souvisejících nákladů.

V rozmanité debatě se členy komory Singer analyzoval stav české ekonomiky. Podle hlavního ekonomického analytika Generali CEE je pomalé oživení způsobeno stavem německé ekonomiky a potížemi v sektoru cestovního ruchu, kde chybí turisté s vysokou kapacitou výdajů z Ruska a Číny. Podle Singera nebyl konsolidační balíček nezbytně nutný. “Tato země nemá zásadní problémy ve fiskální politice,” uvedl Singer s tím, že míra zadlužení České republiky je výrazně pod průměrem EU.

Daleko palčivějším problémem je podle Singera postupná ztráta efektivity veřejné správy. “Jsme bohatí a nechceme čelit změnám a problémům, které přinášejí,” upozornil manažer Generali CEE na problém, který se týká i dalších zemí. Jednou z velkých změn, o které se v ČR hovoří, je přijetí eura, které by však podle Singera mělo zanedbatelný vliv na podniky a atraktivitu země. “Slovensko a Slovinsko si nevedou lépe a nemají více investic než my,” poukázal Singer na srovnání se dvěma podobnými zeměmi České republice, které zavedly evropskou měnu.

Zdroj: CAMIC

Zdroj fotografie: Dominik Kučera

Loading…