Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.04.2017

Inflace se dostala nad dvě procenta

Míra inflace se v prvním čtvrtletí letošního roku dostala nad hranici dvou procent. Potvrdili to údaje Českého statistického úřadu.

Podle těchto dat, ceny v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly meziročně o 2,4 procent. V březnu inflace zrychlila na 2,6 procent. Ve srovnání s koncem loňského roku pak ceny vzrostly o jedno procento. Nadstřelení dvouprocentního inflačního cíle bylo jednou z podmínek pro zastavení devizových intervencí ze strany České národní banky.

Inflaci táhly ceny často nakupovaných statků. Ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly ve srovnání s loňským rokem o 4,2 procent. Citelně se zvýšily také ceny dopravních služeb, a to o šest procent. Ceny pohonných hmot pak vzrostly o rovných patnáct procent. Naopak stagnovaly ceny služeb spojených s bydlením, jež se zvýšily o mírných 0,8 procent, kulturních a rekreačních služeb (+0,7%), zatímco ceny telekomunikačních služeb se nezměnily. Struktura inflace tak potvrzuje, že na růst cen působily především vnější faktory, a to především růst cen pohonných hmot.

 

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…