Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.05.2019

Istat předvídá Itálii růst pod jedno procento

Růst italského hrubého domácího produktu by se měl letos zastavit pod jedním procentem. Předpovídá to nová prognóza Italského statistického úřadu.

Ve srovnání s předchozími lety by tak růst italského hospodářství měl výrazně zpomalit. HDP by se měl v letošním roce zvýšit o pouhé tři desetiny procenta. To je dáno tím, že růst hrubého domácího produktu bude tažen jen jednou jedinou složkou: spotřebou domácností. „Za letošní rok předvídáme lehký růst spotřeby domácností díky růstu platů a, v menší míře, díky zavedení občanského příjmu,“ uvádí statistici.

Naopak přínos zahraniční poptávky bude letos nulový, byť zahraniční obchod zůstává jedním z hlavních odvětví italské ekonomiky. „Zpomalení světového obchodu by se mělo promítnout do nižších objemů importu i exportu,“ dodává Istat.

Vedle spotřeby na tom lépe nejsou ani investice. Objem a tempo firemních investic by se měly zpomalit, a míra investicí podniků se tak ani letos nedostane na předkrizovou úroveň. „Očekává se, že výrazné zchlazení očekávání vývoje ekonomik v Itálii a v eurozóně se citelně promítne i do rozhodování firem o nových investicích. Objem investic do strojů a zařízení, a také do staveb, by se měl vyvíjet výrazně méně dynamicky než v předchozích letech,“ vysvětluje Istat. Objem investic by tak letos taktéž neměl přesáhnout růst o jedno procento.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…