Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.09.2020

Itálie a ČR našly společnou pozici ohledně systému označování potravin

Itálie a Česká republika vyjádřily společnou pozici ohledně evropského systému označování potravin. Pozici dvou zemí sdílí také Kypr, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko a Řecko.

Podle dokumentu, který podepsalo těchto sedm evropských zemí, evropští spotřebitelé mají už dnes dostatek informací o výživových kvalitách potravin, které kupují. „Pokud by byl zaveden společný systém označování potravin, tak by se neměl vztahovat na potraviny s chráněným označením původu a chráněným zeměpisným označením, zaručené tradiční speciality a na potraviny, které tvoří jen jedna složka (např. olivový olej),“ uvádí země v dokumentu.

Společné vyjádření sedmi evropských zemí uvítala italská ministryně zemědělství Teresa Bellanova. Itálie dlouhodobě kritizuje některé systémy označení, například francouzské Nutriscore, a prosazuje svůj vlastní systém Nutriform Battery. „Naše země se domnívají, že systémy by neměly podávat celkové hodnocení výživových hodnot potravin, protože každá potravina může být hodnocena až v rámci zdravé a vyrovnané výživy,“ uvedla italská ministryně.

Zdroj: www.politicheagricole.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…