Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.02.2018

Itálie brojí proti investičním pobídkám na Slovensku

Itálie vyrazila do boje proti systému investičních pobídek na Slovensku. Spor se rozhořel ohledně rozhodnutí výrobce elektrospotřebičů Embraco ze skupiny Whirlpool přesunout výrobu na Slovensko.

Výrobce elektrospotřebičů v únoru ohlásil zastavení výroby v italském závodě v piemontském městečku Riva del Chieri, kde by tak přišlo o zaměstnání zhruba pět stovek osob. Výroba italského závodu by měla být převzata slovenským závodem Embraco v Nové Spišské Vsi. K omezení výroby v Itálii v souvislosti se slovenským závodem došlo již v roce 2004, kdy přišlo o práci přes čtyři sta lidí. Není to při tom poprvé, co skupina Whirlpool přesouvá výroba ze západní do východní Evropy. V loňském roce skupina rozhodla uzavřít svůj francouzský závod v Amiens a přesunout výrobu do Polska.

Představitelé italské vlády zareagovali na vzniklou situaci velice tvrdě. Podle italského ministra hospodářství Carla Calendy slovenský systém investičních pobídek tvoří daňový dumping a vyzval evropskou komisařku Margarethe Vestager, aby prošetřila, zda slovenské investiční pobídky netvoří nedovolenou státní pomoc. „Nekalou konkurenci východní Evropy již nelze dále tolerovat“, dodal pro deník Corriere della Sera italský ministr hospodářství, který také navrhl vytvoření speciálního evropského fondu na podporu oblastí, kde došlo k přesunutí výroby z jednoho členského státu do druhého.

Zdroj: www.sviluppoeconomico.gov.it

Zdroj fotografie: Embraco

Loading…