Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.01.2020

Itálie bude mezi největšími plátci do Kompenzačního fondu

Itálie bude mezi největšími čistými plátci do Kompenzačního fondu, jež má pomoci regionů závislých na těžbě uhlí a jiných fosilních zdrojů. Ukazují to propočty zveřejněné agenturou Ansa.

Itálie by měla přispět do nového Kompenzačního fondu částkou zhruba 900 milionů eur. Právě o tolik bude zvýšen její členský příspěvek pro financování ekologického přechodu. Ze samotného Kompenzačního fondu má pak Itálie získat 364 milionů eur. Země se tak stane jedním z největších čistých plátců společně v Německem a Francií. Německo má odvést navíc 1,5 miliard eur a vyčerpat 877 milionů eur a Francie přispěje 1,1 miliardou eur a má vyčerpat 402 milionů eur. Celkově má mít Kompenzační fond k dispozici 7,5 miliard eur.

Hlavním příjemcem zdrojů z Kompenzačního fondu má být Polsko, jehož energetika je výrazně závislá na uhelných zdrojích. Vláda ve Varšavě se tak může těšit na dvě miliardy eur na sanaci uhelných regionů. Mezi příjemci je i Česká republika, jež bude mít čtvrtý největší podíl, 581 milionů eur. Podle ministra a místopředsedy české vlády Karla Havlíčka jsou však zdroj z Kompenzačního fondu jen "cukrování hořkého dortu". "Dekarbonizace nás bude stát stovky miliard korun," uvedl Havlíček.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…