Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.02.2019

Itálie chce zrevidovat stavbu vysokorychlostní tratě Turín – Lyon

Italská vláda má zrevidovat plány na stavbu nové vysokorychlostní železniční tratě Turín – Lyon. Vládu k tomu vyzvalo usnesení schválené Poslaneckou sněmovnou, které navrhli předsedové poslaneckých klubů koaličních stran, Ligy a Hnutí 5 hvězd.

Usnesení reaguje na nedávno zveřejněnou analýzu nákladů a benefitů, kterou si nechalo připravit Ministerstvo dopravy. Z analýzy vyplývá, že stavba nové tratě je silně neekonomická. Novou trať prodražuje více než padesátikilometrový alpský tunel mezi Itálií a Francií. Dle textu usnesení italský ministr dopravy Danilo Toninelli a jeho francouzská kolegyně Elisabeth Borne vyzvali konsorcium Telt, které zodpovídá za stavbu tratě, aby posunulo termíny vyhlášení výběrových řízení na stavbu tratě. Tím se oddálí i předpokládané datum zprovoznění tratě, které bylo původně stanoveno na rok 2030.

Mezi italskými koaličními stranami panuji na novou trať prakticky opačné názory. Hnutí 5 hvězd je historicky blízké sociálním hnutí v alpském údolí Val di Susa, jež dvacet let blokuje výstavbu nové tratě. Představitelé nejsilnější italské parlamentní strany se netají názorem, že by projekt nejraději zrušili. Liga se naopak v posledních týdnech účastnila veřejných demonstrací na podporu nové železnice. Poměrem sil by mohly zmáchat i blížící se krajské volby v Piemontu. Na druhé straně, každá změna stavby musí být projednána s Francií. Itálie a Francie totiž podepsaly bilaterální dohodu o realizaci nové tratě Turín – Lyon a každá výrazná změna musí dostat souhlasu od parlamentů obou zemí.

 

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…