Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.11.2016

Itálie – ČR: hospodářské vazby se prohlubují

V úterý 15. listopadu proběhlo v Národním domě na pražských Vinohradech Česko-italské ekonomické fórum. Fórum bylo pořádané Asociací malých a středních podniků ČR (AMSP ČR) a Italským velvyslanectvím v Praze za podpory Italsko-české obchodní a průmyslové komory a uskutečnilo se v rámci Dne podnikatelů.

Spokojenost s úrovní vzájemných vztahů vyjádřil náměstek italského ministra zahraničí Benedetto Della Vedova. „Údaje zahraničního obchodu mezi Itálií a ČR jsou neuvěřitelným úspěchem. Je to zásluha především českých a italských podnikatelů, jež dokázali najít oblasti spolupráce a partnerství. Velký důraz v této spolupráci klademe na oblasti průmyslové automatizace, nano a bio technologií, farmaceutický průmysl a na telekomunikační technologie.“

Itálie je důležitým partnerem České republiky na úrovni hospodářských a diplomatických vztahů. „Ve velkých ekonomických otázkách obě země zastávají blízké postoje,“ potvrzuje náměstek ministra obchodu a průmyslu Vladimír Bärtl. Dle náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy je pak spolupráce mezi oběma zeměmi velice intenzivní i na poli evropské integrace a bezpečnostní a rozvojové politiky.

Z ekonomického hlediska si Itálie a ČR nikdy nebyly blíže. „Itálie se stává hitem pro české podniky,“ podotkl předseda AMSP Karel Havlíček, který fórum moderoval. V současnosti je pro české firmy Itálie šestým nejdůležitějším trhem na světě. Itálie si také drží pozici pátého dovozce na český trh. Hodnota zahraničního obchodu dosáhla v roce 2015 deseti miliard eur e za poslední dva roky vzrostla o zhruba dvacet procent. „Údaje také ukazují, že české firmy realizují na italském trhu vyšší marže,“ dodává K. Havlíček.

Itálie patří také k deseti nejdůležitějším zahraničním investorům v ČR. V Čechách jsou zastoupeny velké italské firmy a především italské společnosti střední velikosti. „Italští investoři mají často zájem o navázání spolupráce s místními společnostmi na konkrétních projektech,“ uvádí generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. České a italské firmy spolupracují i na realizaci zakázek ve třetích zemích. „Každý rok spolupracujeme s našimi italskými protějšky ze SACE na alespoň jednom projektu,“ uvádí generální ředitel státní pojišťovací agentury EGAP Jan Procházka. „Loni jsme spolupracovali na projektu v Kazachstánu a letos na výstavbě elektrárny v Indonésii.“

Česká republika a Itálie se navzájem obohacují na poli řízení podniků. Pro AMSP představuje síť malých a středních podniků inspirující příklad. „Hlavně rodinné firmy jsou velice dobře strukturované,“ dodává K. Havlíček. Itálie ovšem může nabídnout své zkušenosti i v oblasti klastrů a agregace do vyšších celků malých a středních podniků.

Česko-italské ekonomické fórum představuje další krok v rozvoji vzájemných vztahů, myslí si předseda Italsko-české obchodní a průmyslové komory Gianfranco Pinciroli. „Jsem velice rád, že fórum umožnilo přímý dialog s představiteli české vlády. Je také významné, že čeští partneři oceňují italský ekonomický model založený na malých a středních firmách. Často se jedná o rodinné firmy, které začínaly jen s malou výrobou a dokázaly se vypracovat k úspěchu. Také jsem ocenil přítomnost náměstka Della Vedovy, který je v Praze za poslední rok již podruhé. Ukazuje se, že ČR je i pro italskou vládu stále důležitějším partnerem.“

Na konci fóra proběhlo podepsání dohody o spolupráci mezi Italskou agenturou pro nové energie ENEA a ÚJV Řež.

Kulatého stolu se zúčastnili náměstek ministra zahraničních věcí Itálie Benedetto Della Vedova, náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, předseda Česko-italské obchodní komory Gianfranco Pinciroli, generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, manažer projektového financování senior ČEB Pavel Mráz a generální ředitel EGAP Jan Procházka. Úvodní pozdrav přednesl také italský velvyslanec v Praze J.E. Aldo Amati.

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografia: Svetozar Plesnik

Loading…