Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.03.2016

Itálie: Finanční správa se zaměří na bankovní účty

Letos se zcela rozběhne systém kontroly finančních transakcí, který byl zaveden v roce 2012. Do 31. března tak banky, pošty, finanční zprostředkovatelé a pojišťovny budou muset do daňové databáze zanést enormní počet údajů.

V hledáčku finančních úřadů jsou především bankovní účty fyzických osob a firem. Do daňové databáze budou předány údaje o zůstatcích na začátku a konci roku, o průměrných denních zůstatcích a dalších finančních transakcích na účtu. Pod kontrolou budou i předplacené platební karty, jež mají vlastní IBAN, spořící účty a další finanční produkty, včetně například některých druhů pojištění. Zvyšuje se také okruh dat dodávaných do databáze. Při předchozích kontrolách stačilo předat údaje o zůstatcích na začátku a konci roku.

Daňová správa se zaměří také na kontrolu těch finančních produktů, jež jsou dle jejího mínění náchylnější k použití pří praní špinavých peněz a krácení daní. V databázi tak budou uloženy také informace o vyžádaných a emitovaných šecích, devizových směnách, ale také o užívání bezpečnostních schránek či o zůstatkové hodnotě drženého zlata a dalších drahocenných nerostů. Letos byl termín dodání všech dat posunut na konec března, ale v příštích letech by se vše mělo zvládnout v únoru.

Do daňové databáze by tak měla přibýt až miliarda nových dat, jež umožní lehce křížové kontroly. Navyšování počtu dostupných údajů je jedním z oblíbených způsobů boje proti daňovým únikům italské daňové správy. Tento způsob má však řadu sporných aspektů v oblasti ochrany soukromí, jak opakovaně upozornily italské úřady na ochranu osobních dat.

Česká republika má zatím daleko vyšší úroveň ochrany soukromí uživatelů finančních produktů. V únoru ale Vláda ČR schválila návrh zákona, který předložilo Ministerstvo financí, o zřízení Centrální evidence účtů. Český registr by měl ale obsahovat jen údaje o vlastnících účtů a nikoliv o transakcích či zůstatcích.

Jak tvrdí ministr Andrej Babiš, registr nerozšíří datovou základnu finanční správy, ale jen zrychlí komunikaci mezi ministerstvem a bankami. “Zavedením evidence odpadne plošné dotazování řádově desítek institucí, jako je tomu nyní, minimalizuje se riziko úniku informací v citlivých kauzách a výrazně se zvýší rychlost přístupu k informacím,” řekl Babiš. Jak však ukazuje právě italská zkušenost, po vytvoření kontrolních mechanismů je pro politické představitele velmi lehké rozšířit okruh kontrolovaných údajů ve jménu boje proti daňovým únikům.

 

Zdroj fotografia: Pixabay

 

 

 

Loading…