Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.01.2016

Itálie, klíčový partner České republiky

I přes ekonomické obtíže posledních let zůstává Itálie pro Českou republiku klíčovým partnerem, a to v mnoha oblastech. Takové je vyznění teritoriálního setkání o Itálii a Maltě, které pořádala v pondělí 18. ledna Mezinárodní obchodní komora v ČR.

Setkání bylo zahájeno pozdravem a příspěvkem předsedy představenstva Mezinárodní obchodní komory v ČR Vladimírem Dlouhým, který stručně shrnul hlavní rysy italského hospodářství. “Italské hospodářství může být rozděleno do dvou velkých kategorií: velkou váhu má odvětví služeb a současně v severní a střední Itálii nacházíme významnou průmyslovou základnu.”

Itálii a její hospodářství pak popsala velvyslankyně ČR v Římě Hana Hubáčková. “Na Itálii se často díváme jako na zajímavou turistickou destinaci. A samozřejmě v Itálii opravdu je krásná krajina, mnoho památek, dobré jídlo a víno, které všichni máme rádi. Ale nemělo by se zapomínat, že Itálie má také silnou síť průmyslových podniků, jež v mnoha odvětví dosahují vysoké kvality výroby.”

Tento ekonomický význam Itálii potvrzují i statistické údaje. Itálie se stále drží v první desítce nejvýznamnějších partnerů České republiky v zahraničním obchodě. “Itálie je naším významným partnerem i v mezinárodní politice a v evropských institucích,” dodala velvyslankyně Hubáčková, “Itálie je součástí G-7 a G-20 a má významnou váhu v evropských institucí, kde dokázala prosadit své představitele, například guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho či Vysokou představitelku pro zahraniční záležitosti Federicu Mogherini.”

Čím dál vyšší počet italských podniků hledá v posledních letech nové příležitosti na zahraničních trzích. I proto Česká republika přitahuje pozornost mnohých italských firem. “Objem zahraničního obchodu Itálie s Českou republikou je v současnosti vyšší než ten, který má Itálie s Brazílií, jednou ze zemí BRICS,” uvedl první rada při velvyslanectví Itálie v Praze Bartolomeo Lamonarca, “Dle analýz velvyslanectví jsou velké příležitosti k vzájemné hospodářské spolupráci v některých klíčových odvětvích, a sice v automobilovém a leteckém průmyslu, v zelené ekonomice, v infrastrukturálním rozvoji či v nano a biotechnologiích. Význam České republiky pro Itálii potvrzuje i fakt, že na letos jsou naplánované návštěvy v Praze ministra zahraničních věcí Paola Gentiloniho a ministryně pro ekonomický rozvoj Federicy Guidy.”

Itálie by se také mohla stát hlavním přístupem k moři pro zboží cestují z a do České republiky. “Přístav v Terstu je zhruba stejně vzdálený od Prahy jako Hamburk, a je blíže významným průmyslovým zónám na Moravě a Slezsku,” uvedl konzultant pro dopravu Mezinárodní obchodní komory v ČR Petr Rožek, “Terstský přístav historicky byl hlavním přístavem pro zboží putující do českých zemí. Dnes však terstský přístav musí čelit silné mezinárodní konkurenci. A to nejen Hamburku, ale také blízkého přístavu v chorvatském Capo d'Istria.”

Semináře se zúčastnila, jako příklad úspěchu v Itálii, společnost Lasvit, jež se specializuje na výrobu uměleckých instalacích ve skle a lustrů. “Naše společnost navazuje na tradici českého skla, kterou však propojuje se soudobým designem. Rozhodli jsme se vsadit na Milán a otevřít tam kancelář, protože lombardská metropole patří k hlavním městům designu. Díky kanceláři v Milánu jsme přítomni na mezinárodní scéně a současně jsme v kontaktu s hlavními trendy v designu,” řekla Svatava Kamencová, vedoucí kanceláře Lasvit v Milánu.

Na setkání vystoupili také představitelé organizací, jež se zabývají zprostředkování obchodních příležitostí mezi oběma zeměmi, a sice Italsko-česká obchodní a průmyslová komora, která byla zastoupena svým generálním tajemníkem Matteem Marianim, a agentura Czechtrade, kterou představila Alice Fibigrová.

Zdroje fotografie: ICC Czech Republic

Loading…