Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.12.2016

Itálie má nového premiéra, stal se jím Paolo Gentiloni

Itálie má od neděle 11.12. nového premiéra. Následovníkem Mattea Renziho, který podal demisi po neúspěšném referendu o ústavních změnách, je Paolo Gentiloni, bývalý ministr zahraničí Renziho vlády.

Gentiloni přijal pověření a sestavení nové vlády od prezidenta republiky Sergia Mattarelly v neděli 11. prosince. Hlavním úkolem vlády bude řídit zemi v období před volbami a zvládnout problémy vzniklé v části italského bankovního systému. „Při konzultací prezidenta republiky vyšlo najevo, že největší opoziční síly odmítly spoluúčast v nové vládě. Proto budeme pokračovat v rámci dosavadní vládní většiny,“ uvedl Gentiloni k politickému půdorysu budoucí exekutivy.

Ještě ve funkci ministra zahraničí, přijel Paolo Gentiloni v březnu letošního roku na státní návštěvu České republiky, při které se setkal s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Při návštěvě Gentiloni získal podporu ČR italské kandidatury na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. V průběhu návštěvy se Paolo Gentiloni zúčastnil i diskuze se členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

Paolo Gentiloni (1954) pochází z jedné šlechtické rodiny v regionu Marche. Svou politickou aktivitu začal v milánském hnutí Movimento Studentesco, které patřilo k mimoparlamentní levici. V roce 1984 byl jmenován šéfredaktorem měsíčníku La Nuova Ecologia nejvýznamnější italské ekologické organizace Legambiente. Na začátku devadesátých let se stává blízkým pracovníkem Francesca Rutelliho, jehož tiskovým mluvčím se stává po zvolení na primátora v roce 1994. Později zastával funkci ředitele tiskového oboru středolevicové strany La Margherita. Od roku 2006 do roku 2008 byl ministrem telekomunikací. Dne 31. října 2014 byl jmenován ministrem zahraničí tehdejší Renziho vlády. Je poslancem bez přerušení od 30. května 2001.

Článek k debatě Paola Gentiloniho s členy Italsko-české komory: www.camic.cz

 

Zdroj: www.quirinale.it

Zdroj fotografie: www.governo.it

Loading…