Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.08.2019

Itálie má třetí nejlepší bilanci zahraničního obchodu s nečlenskými zeměmi

Itálie patří mezi evropské země s nejlepší bilancí zahraničního obchodu s nečlenskými zeměmi. Ukazují to data Eurostatu.

Celková bilance Evropské Unie s nečlenskými zeměmi byla v prvním pololetí letošního roku ve schodku devíti miliard eur. Za schodek mohou především importy energetických statků, jejichž pasivní saldo vyvažuje přebytek v jiných oblastech, například v průmyslovém zboží. Jen několik málo evropských zemí dokáže udržet bilanci zahraničního obchodu s neunijními státy v kladných čísel. Vedle Německa a Irska, které čerpá z toho, že je evropskou základnou mnohých mezinárodních korporací, je to dlohoudobě i Itálie. Italský zahraniční obchod zaznamenal v prvních šesti měsících letošního roku přebytek 13,8 miliard eur, třetí nejvyšší v Evropské Unii. Itálii ale na záda dýchá tradiční rival, Francie, s přebytkem 12,7 miliard eur.

Jak poukazuje Italský statistický úřad, italský vývoz do mimouniních teritorií v první polovině roku vzrostl o 3,2 procent. Jediný významný schodek má Itálie právě v kapitole energetických statků (-19,6 miliard eur). Naopak v kapitole strojírenství a strojírenského zboží Itálie vykazuje přebytek v hodnotě 20,3 miliard eur. Hlavní vývozní teritoria jsou rozvinuté trhy jako Spojené státy, Švýcarsko či Japonsko.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…