Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.06.2016

Itálie počítá možné dopady Brexitu na své hospodářství

I Itálie se připravuje na eventuální negativní dopady v případě, že ve čtvrtečním referendu, kdy britští voliči rozhodnou o členství své země v EU, převáží "ne".

V případě, že by Spojené království vystoupilo z Evropské Unie, italská státní společnost na rozvoj exportu SACE odhaduje, že by se v roce 2016 zpomalila dynamika růstu exportu do Velké Británie. V letošním roce by tak růst zpomalil o jeden až dva procentní body, což znamená úbytek odbytu v hodnotě 200 až 500 milionů eur. Největší ztráty se ale předvídají na rok 2017, kdy by se export mohl dostat do záporných čísel. V tom případě by italské firmy mohly ztratit zakázky v hodnotě od 500 milionů až 1,7 miliardy eur.

Italský export do Spojeného království v roce 2015 dosáhl 33,1 miliard eur s meziročním růstem 5,9%. Brexit by se však nedotkl všech exportních odvětví stejně. „S největším dopadem by musel počítat strojní a pak také automobilový průmysl; odvětví typická pro Made in Italy, jako potravinářství, vývoz nápojů či módní průmysl, by však žádný negativní dopad nepocítily,“ konstatují experti v analýze společnosti SACE.

 

Zdroj: www.repubblica.it

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…