Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.08.2019

Itálie spadla do nulového růstu

Růst italského hospodářství se propadl do kladné nuly. Ukazují to první odhady vývoje hrubého domácího produktu v druhém čtvrtletí letošního roku.

Podle prvního odhadu Italského statistického institutu (Istat), hrubý domácí produkt Itálie se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o méně než jednu desetinu procent. Podobně, i ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl výkyv v řádu nula procent. Mezičtvrtletní srovnání bylo ovlivněno nižší přidanou hodnotou v zemědělství a průmyslu a o něco vyšší přidanou hodnotou ve službách. Změny v řádu nula procent byly zaznamenány jak v domácím, tak v zahraničním obchodě.

Nulový růst nepřekvapil italské analytiky a podnikatele. „Již mnoho měsíců vidíme, jak italské hospodářství přešlapuje na místě,“ uvedl hlavní ekonomický analytik průmyslového svazu Confindustria, Andrea Montanino, a dodal: „V roce 2019 se jen stěží přehoupneme nad nulový růst.“ Italské hospodářství tak kopíruje celkové zpomalení ekonomik eurozóny, která, podle Eurostatu, v druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 1,1 procent a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 procent.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…