Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.07.2018

Itálie tvoří kolem tří procent celosvětového exportu

Itálie stále patří do desítky nejsilnějších exportních ekonomik na světě. Ukazuje to zpráva Italského statistického úřadu a vládního Institutu pro zahraniční obchod.

Itálie se drží na deváté příčce nejsilnějších exportních ekonomik. V evropském srovnání je Itálie čtvrtá po Německu, Nizozemí a Francii. Italský export v loňském roce tvořil 2,92 procent celkového světového exportu. Italský podíl se v posledních deseti letech snížil o zhruba půl procentního bodu. V posledním roce se ale pokles fakticky zastavil. „V loňském roce italský vývoz vzrostl o 7,4 procent, dosáhl celkové hodnoty 448 miliard eur a přebytek dosáhl 47 miliard eur,“ popisuje zpráva.

„Zajímavé je také zvýšení hodnoty průměrné exportní jednoty o 6,2 procent,“ uvádí autoři zprávy. V loňském roce se do vývozu zapojilo přes 217 tisíc podniků a dalších hospodářských jednotek. Pouze zlomek z nich, konkrétně 4,5 tisíc firem, měl příjmy z vývozu vyšší než 15 milionů eur. Tyto podniky ale současně tvoří bezmála tři čtvrtiny italského exportu. Z hlediska odvětví pak nejvíce vyváží strojírenské firmy a výrobci dopravních prostředků.

Zdroj: https:www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…