Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.04.2022

Itálie utratila nejvíce za podporu při pandemii covidu-19

Itálie je unijní zemí, která v prvním roce pandemie utratila největší podíl svého národního příjmu na podporu firmám při pandemii covidu-19. Ukazují to výpočty Evropské komise, na které upozornila agentura ANSA.

Během pandemie Evropská komise uvolnila pravidla, která určují dovolenou státní podporu firmám. Jednotlivé podpůrné programy ale musely získat notifikaci z Bruselu, díky které pak státy mohly začít vyplácet prostředky firmám a podnikatelům. Od března roku 2020 Evropská komise schválila přes 900 podpůrných opatření v odhadované hodnotě 3180 miliard eur. Jednalo se o nevratné dotace i zvýhodněné půjčky. Vyčerpaná ale byla do června loňského roku jen část prostředků, zhruba 700 miliard eur.

Nejvíce programů si nechalo schválit Německo, které však vyčerpalo jen 136 miliard eur, což byla třetí nejvyšší částka v EU. Nejvíce peněz, a sice 188 miliard eur, poskytla svým firmám a podnikatelům Francie a druhou největší částku, 169 miliard eur, pak Itálie. Ta však vyčlenila na podporu největší část svého HDP před začátkem pandemie, a to skoro desetinu hrubého domácího produktu. Ve srovnání se zbytkem EU, kde šlo na podporu 5,4 procenta HDP, to je skoro dvojnásobek.

Zdroj: www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…