Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.01.2019

Itálie výrazně snížila DPH z lanýžů

Nový italský státní rozpočet, který jeho tvůrci překřtili na "rozpočet lidu", přinesl nečekané překvapení pro sběratele a spotřebitele lanýžů.

Dle ustanovení zákona o státním rozpočtu, jsou čerstvé lanýže zařazeny do kategorie základních potravin a statků. Sazba DPH z prodeje čerstvých a chlazených lanýžů se tak sníží z deseti na pět procent. Daň z přidané hodnoty klesne i u produktů z lanýžů, a to z 22 na 10 procent. Zákonodárci si slibují od snížení sazby růst výnosu DPH až o 40 milionů eur. Podstatná část prodejů lanýžů totiž dosud probíhá na černém a neformálním trhu.

Přeřazení lanýžů do kategorie s nižší sazbou DPH oslavili sběrači a obchodníci v hlavních lanýžových oblast, jako jsou město Alba v Piemontu či Umbrie. "Jedná se o vyvrcholení naší kampaně, kterou jsme začali v roce 2014, když jsme poslali petici do Evropského parlamentu," uvedl pro turínský deník La Stampa advokát Roberto Ponzio. Žadatele z řad sběračů a obchodníků této exkluzivní houby si stěžovali u evropských orgánů na "diskriminační zacházení": lanýže byly tehdy daněny základní, 22 procentní, sazbou DPH. První úspěch stěžovatelé dosáhli již v roce 2016, kdy na doporučení Evropské komise, byly čerstvé a chlazené lanýže přeřazeny do snížené, deseti procentní, sazby DPH.

Zdroj: www.lastampa.it

Zdroj fotografie: wikimedia

Loading…