Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.07.2022

Itálie začala pomáhat ČR v boji proti požáru v Českém Švýcarsku

Itálie poslala do České republiky dva své letouny Canadair, které začnou pomáhat místním hasičům v hašení rozsáhlého požáru v oblasti Českého Švýcarska. Oba letouny přistály nedaleko Prahy ve středu odpoledne.

V Národním parku České Švýcarsko a jeho okolí od neděle hoří rozsáhlý lesní požár. S ním bojují v jedné z nejvzácnější přírodních oblastí v ČR stovky hasičů, kterým pomáhá i několik vrtulníků. Nasazení italských Canadairů by ale mohlo v boji proti požáru znamenat průlom, uvedl český ministr vnitra Vít Rakušan. Hlavním úkolem obou letadel bude ošetřovat těžko přístupné oblasti, schazovat na ně vodu a předejít tak vzniku nových ohnisek požárů.

„Oba Canadairy byly vyslány v rámci unijní projektu RescEU-IT, v rámci kterého dva Canadairy rozmístěné na italském území, pokud nejsou nasazeny na národním území, mohou působit po žádosti z Bruselu v jiném státě Evropské unie,“ vysvětlila italská civilní ochrana Z Itálie vedle posádek letounů dorazili také dva zástupci hasičů a civilní ochrany, kteří udržují styky s místními úřady.

Zdroj: www.idnes.cz

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…