Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.04.2016

Italové v neděli rozhodnou o těžbě ropy a plynu v moři

Italové v neděli 17. dubna rozhodnou v referendu o pokračování těžby ropy a plynu v moři. Referendum bylo svoláno na žádost regionů.

Referendum má rozhodnout o mechanismu prodlužování licencí těžařských platforem v dosahu 12 námořních mil od pobřeží. Současný zákon předpokládá prodloužení stávajících licencí až do úplného vyčerpání vrtů. Svolavatelé referenda chtějí tento mechanismus zrušit a zachovat jen stávající licence.

Hlavním argumentem odpůrců prodlužování licencí je ochrana životního prostředí. Většina italských off-shore platforem se nachází v severní části Jaderského moře, kde by kvůli nízké výměně vody měl jakýkoliv únik významný dopad na tamní ekosystém. Zastánci prodlužování licencí naopak argumentují uchováním pracovních míst a energetickou soběstačností. Ať již zvítězí kdokoliv, offshore platformy budou moci pokračovat ve své aktivitě na základě platné licence, a tudíž referendum nebude mít bezprostřední dopad na jejich těžbu.

Hlavní vládní strana a premiér Renzi se postavili k referendu zády. Jejich oficiálním postojem je neúčast. Aby bylo referendum platné, tak musí přijít volit alespoň polovina celkového elektorátu. Zneplatnění referenda by tak mělo stejný účinek jako eventuální výhra zastánců prodlužování licencí.

 

Zdroj: www.tgcom24.mediaset.it

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…