Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.01.2015

Italská centrální banka odhaduje rychlejší růst

Italská centrální banka očekává, že italské hospodářství poroste rychleji než se předpokládalo. Řekl to zástupce generálního ředitele ICB Fabio Panetta na konferenci “Itálie venku z krize?”, která se uskutečnila v úterý 27. ledna v Římě.

Poslední odhady růstu, které ICB zveřejnila ještě před spuštěním kvantitativního uvolňování, mluvily o růstu Hdp o 0,4% v roce 2015 a o 1,2% v roce 2016. “Hospodářský růst však bude v příštích měsících viditelně vyšší, než se předpokládalo,” uvedl Fabio Panetta. Zásluhu na tom má mít kvantitativní uvolňování, které povede k monetarizaci státních dluhů i privátních úvěrů, které centrální banky odkoupí od jednotlivých bank.

Podle Panetty tak, “se italská konjunktura zlepšuje ale zatím pomalým tempem: rizikovost úvěrů je stále dost vysoká, ale snižuje se.” Dle Panetty bude důležité například racionalizovat pobídky malým a středním podnikům, tak aby byly účinnější a více adresné. “Celkově inovace zavedené současnou vládou mají pozitivní efekt, a zvyší prostředky k dispozici firmám. Stále však nenarušily finanční omezení, kterými trpí malé a střední podniky,” dodal Panetta.

 

Zdroj: bancaditalia.it

 

Loading…