Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.05.2017

Italská centrální banka: stav italského bankovního systému se lepší

Italský bankovní systém se pozvolna vrací do lepší kondice. Podtrhla to první Zpráva o finanční stabilitě vydaná Italskou centrální banka.

Podle Italské centrální banky stojí za pozvolným zlepšením kondice italských banek hospodářský růst v Itálii a ve světě. „Hospodářský růst a nízké úrokové míry zlepšily schopnost domácností a firem splácet své půjčky a míry firem a domácností v platební neschopnosti se vrátily na úroveň obvyklou v polovině minulého desetiletí,“ uvádí ve zprávě centrální banka. Bankám se také daří odprodávat factoringovým společnostem své pohledávky v selhání, čímž se zlepšuje jejich hospodaření. Navýšení kapitálu, např. bankovní skupiny UniCredit, také zlepšila parametry kapitálové přiměřenosti celého systému.

Hlavním problémem italských bank je tak jejich nízká ziskovost, která je může znevýhodnit při hledání nových investorů. Banky by mohly být ohroženy i v případě, že by se zastavil probíhající, a velice pozvolný, hospodářský růst. „I přes signály ukazující na zlepšení jejich stavu, italské banky jsou stále vystaveny významným rizikům,“ uzavírá zpráva.

 

Zdroj: www.bancaditalia.it

Zdroj fotorafie: Banca d'Italia

Loading…