Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.07.2023

Italská škola v Praze slouží k udržení vztahu s italštinou a italskou kulturou

Při sídle Società Dante Alighieri v Praze funguje druhým rokem po sobě Italský vzdělávací institut, který pořádá odpolední kurzy italského jazyka a kultury pro děti ve školním a předškolním věku. V září škola vstoupí do nového vzdělávacího roku a proto je otevřený zápis. Mluvili jsme o tom s pedagogickou koordinátorkou Margheritou Locuratolo. „Jedním z našich cílů je zvýšit povědomí o naší činnosti, a to hlavně mezi italskými mluvčími,“ uvedla koordinátorka.

 

Kdy je vhodné zapsat dítě do kurzů? A doporučujete zápis hned od první třídy?

 Nejlepší je zapsat dítě tak, aby začalo chodit od září a navštěvovalo ji tak celý školní rok. Opozdilcům však umožňujeme zápis i po zahájení školního roku. Jsme flexibilní, takže dokážeme zařadit dítě do třídy i v říjnu nebo listopadu. Začít hned v září je však daleko lepší.

V obecné rovině, čím dříve začne dítě se vzdělávacím procesem, tím je to lepší. Později je složitější napravit gramatické chyby a nesrovnalosti, což představuje větší stres i pro samotné dítě. V naší škole máme děti, které u nás absolvovaly celý vzdělávací proces, od předškolní třídy po poslední třídu základní školy.

Je však možné se zapsat od jakékoliv třídy: naši učitelé jsou díky své zkušenosti a profesní schopnosti schopni dítě zařadit do třídy a zacelit možné mezery ve vzdělání.

 Jak vlastně škola funguje?

 Naše škola nabízí dva odpolední kurzy týdně v celkovém rozsahu čtyř hodin s podrobným vyučováním gramatiky, dějin a italského zeměpisu. Je však možné školu navštěvovat i jednou týdně. Vyučování se odvíjí od italských studijních plánů a používáme pomůcky, které využívají i školy v Itálii. Těm, kteří chodí do školy dvakrát týdně, vydáváme osvědčení o studiu, které uznává i italské ministerstvo školství. To umožňuje dítě zařadit do příslušné třídy v italské škole bez dalších zkoušek. To je velmi užitečné pro expaty, kteří mají v úmyslu se vrátit do Itálie.

Na koho se škola obrací?

Naše nabídka pokrývá mateřskou školu i oba stupně základní školy, takže máme děti ve věku od 3 do  14 let. Nabídka se obrací především na děti, které jsou italskými mluvčími. Jednou z podmínek je, aby alespoň jeden z rodičů byl italským mluvčím, byť v některých případech můžeme udělat výjimku. Škola tudíž pomáhá udržovat aktivní vazbu s mateřským jazykem a eventuálně se připravit na zařazení do italské školy. Snažíme se také udržet vazbu s italskou kulturou skrz různé iniciativy a projekty. Připravili jsme například multidisciplinární projekt „Itálie na talíři: seznámit se s kraji skrz jídlo“ s účastí nutriční expertky z Itálie. Tento projekt vyvolal velký zájem mezi žáky a zajisté v něm budeme pokračovat. Projekt jsme mohli uskutečnit díky Società Dante Alighieri. Spolupráce těchto dvou významných italských sdružení obohatí školní i mimo školní zkušenost našich dětí a žáků.

Kdo vyučuje na vaší škole?

Máme učitele, kteří jsou italskými rodilými mluvčími a kteří vystudovali univerzity související s pedagogickou činností. Jsme velmi mladým, dynamickým a také profesionálním týmem.

Jak vás podporuje UniCredit Bank?

UniCredit Bank v České republice má velký cit vůči oblastem vzdělání a kultury a je naším podporovatelem. Dala nám důvěru v uplynulých letech a činí tak i nadále svou podporou.

 

 

Loading…