Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.09.2021

Italská vláda chce čelit růstu cen energií

Italská vláda připravuje opatření, skrze které chce zmírnit očekávaný prudký růst cen energií. Informují o tom italská média.

Na začátku týdne ministr Roberto Cingolani, pod kterého spadá agenda energetiky a ekologie, ohlásil, že v příštích měsících ceny energií pro domácnosti výrazně zdraží. Podle něj se očekává zvýšení ceny elektrické energie až o 40 procent a plynu o 31 procent. Růst kopíruje vývoj v ostatních evropských zemích. Stojí za ním výrazné zdražení emisních povolenek a vyšší ceny plynu a pohonných hmot.

Italská ministerstva připravují opatření, jež by měla zmírnit zdražení. Jedinou možností jsou zásahy do regulované části cen energií či do zdanění. Ministerstvo financí uvažuje o dočasném snížení daně z přidané hodnoty z energií. Energetický regulační úřad by naopak preferoval, aby stát převzal část nákladů, jež jsou nyní financovány regulačními poplatky a regulovanou cenou energií. Mohlo by se jednat o náklady na likvidaci jaderných elektráren, jež stojí italské odběratele až jednu miliardu eur ročně. K přehodnocení regulované části cen energií dříve vládu vyzvaly i podnikatelské svazy.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…