Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.07.2016

Italská vláda musí řešit problémy Monte dei Paschi di Siena

Italská vláda se v posledních dnech začala výrazně zajímat o situaci v třetí největší italské bance Monte dei Paschi di Siena (MPS).

Ke konci června totiž MPS dostala dopis od Evropské centrální banky, ve kterém regulátor banku vyzýval, aby se zbavila velké části úvěrů v selhání. Konkrétně by se banka měla zbavit přes deset miliard eur špatně vymahatelných úvěrů: 5,5 miliard eur by mělo být prodáno factoringovým společnostem a šest miliard eur by mělo být vymáháno strukturami banky. Problém ale je, že vymáhání a odprodej pohledávek povede k dalším významným účetním ztrátám. MPS započítává do svých aktiv úvěry v selhání v hodnotě 39% nominální hodnoty původního úvěru. Factoringové společnosti jsou však ochotny dát za takové úvěry sotva polovinu účetní hodnoty započítané bankou. Vláda chce, aby část úvěrů v selhání vykoupil nový polostátní fond Giasone, který však bude moci vykoupit pohledávky za tržně obvyklou cenu.

Odhaduje se, že celkové ztráty z této operace by mohly vystoupit až na tři miliardy euro. To by si vyžádalo další navýšení kapitálu banky. V tomto případě vláda navrhuje emisi konvertibilních dluhopisů s částečnou státní garancí. Pro vládu premiéra Mattea Renziho se po neúspěšných komunálních volbách stala záchrana banky politickou prioritou.

 

Zdroj: www.repubblica.it

 

Zdroj fotografie: Governo.it

Loading…