Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.07.2018

Italská vláda nechce ratifikovat dohodu o volném obchodě s Kanadou

Nová italská vláda, a její parlamentní většina, mají velké problémy s Dohodou o volném obchodě s Kanadou, známou pod zkratkou CETA. Množí se vyjádření italských ministrů, kteří ujišťují, že dohoda neprojde parlamentem.

Naposledy se k tématu vrátil vicepremiér a ministr hospodářství Luigi di Maio. Při projevu na sjezdu zemědělského svazu Coldiretti di Maio oznámil, že „tato většina odmítne dohodu o volném obchodě s Kanadou až dorazí do Parlamentu.“ Di Maio také slíbil, že italští zástupci a vyjednavači v zahraničí, kteří podporují obdobném smlouvy o volném obchodě, budou odstraněni ze svých postů. V podobném duchu se již v polovině června vyjádřil v rozhovoru pro turínský deník La Stampa také italský ministr zemědělství Gian Marco Centinaio.

Není náhodou, že tyto útoky proti dohodě o volném obchodě přichází v souvislosti se zemědělstvím. Podle italských svazů zemědělců dohoda s Kanadou nezajišťuje dostatečnou ochranu italských potravin proti nekalým napodobeninám. Zemědělství přitom tvoří jen zanedbatelný zlomek v zahraničním obchodě s Kanadou, který jinak zaznamenává silný růst. Kdyby italský parlament nakonec dohodu neratifikoval, tak ta by přestala platit i pro ostatní země Evropské Unie. Česká republika již smlouvu ratifikovala v předchozím volebním období.

Zdroj:www.lastampa.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…