Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.04.2021

Italská vláda představila svůj Plán obnovy

 Italská vláda zveřejnila v pondělí 26. dubna priority a znění svého Národního plánu obnovy. Podrobnosti plánu představil v parlamentu premiér Mario Draghi.

Plán bude mít k dispozici z Bruselu přes 191 miliard eur nevratných dotací a zvýhodněných půjček. Itálie na jeho realizaci přidá dalších alespoň 30 miliard eur z vlastních fondů. Celkově tak budou k dispozici v příštích šesti letech alespoň 222 miliard eur. Plán poslouží, jak uvedl Draghi, jak k nápravě ekonomických škod způsobených pandemií, tak k řešení strukturálních potíží Itálie.

„Plán obsahuje investiční záměry a reformy,“ zdůraznil italský premiér. Mezi hlavním reformami Draghi zmínil reformu justice, fungování veřejné správy a také snížení administrativní a legislativní náročnosti.

Co se týče investic, vláda vymezila šest prioritních oblastí. Nejvíce prostředků, a to téměř 70 miliard eur, půjde na projekty spojené s ekologickým přechodem. Dalších padesát miliard kabinet vyčlenil na digitalizaci a podporu inovacím. Zhruba třicet miliard eur má jít na výstavbu infrastruktur udržitelného cestování, a to především na železniční projekty. Podobný objem prostředků dostane vzdělání a výzkum. Na projekty inkluze, sociální podpory a zlepšení fungování trhu práce má jít 22 miliard eur a na zdravotnické projekty 18,5 miliardy eur.

“V roce 2026 bude HDP vyšší o 3,6 procentních bodů než ve scénáři bez uskutečnění plánu,“ dodal Draghi. Zaměstnanost by měla být alespoň o tři procenta vyšší. Konkrétní dopad bude ale silně záležet na kvalitě realizovaných projektů a na výsledku zamýšlených reforem.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

 

Loading…