Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.04.2017

Italská vláda schválila fúzi Anasu s italskou železnicí

Italská vláda schválila důležitou fúzi na poli výstavby dopravní infrastruktury. V Itálii se tak v blízké budoucnosti spojí organizace zodpovědné za výstavbu železnic a dálnic.

Dle plánu schváleného italskou vládou se státní podnik Anas, italská obdoba českého Ředitelství silnic a dálnic, stane dceřinou společností železničního dopravce a správce železničních cest Ferrovie dello Stato (FS). Fúzí vznikne gigant na poli výstavby a údržby dopravní infrastruktury s celkovou investiční kapacitou až sedm miliard eur a se zhruba čtyřiceti tisíci zaměstnanců. Jediným akcionářem nové skupiny bude italské Ministerstvo financí.

Operaci stojí v cestě už jen hodnocení Eurostatu. Italská vláda totiž žádá, aby Anas již nebyl součástí veřejné správy. To by podniku umožnilo financovat část nákladů na výstavbu infrastruktury na dluh, aniž by tento dluh byl započítán do celkového zadlužení veřejné správy. To se již děje v případě železnice. Ministerstvu dopravy se naopak podařilo najít řešení na očištění Anasu od probíhajících soudních sporů, kde podniku hrozí výdaje v hodnotě několik stovek milionů eur. Ministr dopravy Graziano del Rio chce, aby fúze byla zkompletovaná do konce léta.

 

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: ANAS

Loading…