Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.04.2020

Italská vláda schválila nový balíček na podporu podniků

Italská vláda schválila během zasedání z pondělí 6. dubna balíček na podporu italským podnikům a ekonomiky, jež se potýká s důsledky epidemie Covid-19.

"Schválením tohoto vládního výnosu se uvolňuje okamžitá likvidita pro naše firmy v celkové hodnotě čtyři sta miliard eur. Dvě stě miliard eur půjde na podporu vnitřního trhu a dalších dvě stě miliard na podporu exportu," oznámil na tiskové konferenci italský premiér Giuseppe Conte. Hlavní opatření spočívá ve spuštění nového programu bankovních záruk v celkové hodnotě 200 miliard eur, jež budou poskytovat státní finanční instituce Sace Simest a Cassa Depositi e Prestiti. Záruka bude krýt od 70 do 90 procent hodnoty úvěru, dle velikosti firmy. Výnos také počítá s významný zeštíhlením byrokratické náročnosti zpracování žádosti o záruku, a to především pro malé a střední firmy. Pro mikropodniky a OSVČ bude spuštěn program automatických půjček. "Výše státem garantovaných úvěrů bude moci dosáhnout až na 25 procent obratu firmy či na dvojnásobek nákladů na personál," dodal ministr financí Roberto Gualtieri. Půjčky budou splatné do šesti let a roční úrok by se měl pohybovat mezi 0,25 až 0,50 procent.

Vládní balíček obsahuje i několik daňových opatření. Budou pozastaveny zálohy na DPH za měsíc duben a květen pro firmy, jež zaznamenaly pokles příjmů o 33 či 50 procento, a to dle velikosti podniku. Výnos také počítá s pozastavením platby záloh pro OSVČ. Firmy budou moci odepsat z daňového základu až 50 procent nákladů vynaložených na sanifikaci pracovních prostředí či na nákup prostředků individuální ochrany pro zaměstnance.

Vláda se také rozhodla rozšířit působnost tzv. golden power a kontroly nad firemními transakcemi v strategických odvětvích italského hospodářství. Cílem je zabránit nepříznivému stupňování situace v období ekonomického oslabení. Změnila se i některá pravidla insolvenčního práva.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…